Sivut

tiistai 3. maaliskuuta 2009

Värityskokeiluja

Erilaisia väritystapoja on tullut nähtyä ja katseltua muunmuassa Miijjaan, maijun, tarun ja aijan blogeissa. Monella muullakin on mahtavat postaukset aiheesta, joten kannattaa tutustua nähdessään väritys-kategorioita.

Itselleni ei varsinaisesti ole vielä muutamassa hassussa kuukaudessa kehittynyt minkäälaista väritystapaa, mutta kokeilussa on muutamiakin erilaisia tapoja ja kaikkien yhdistelmiä.

Työvälineinäni ovat:


* Derwent No.2 stumppi -ihana pehmoinen, tulee kaunista jälkeä isompaan pintaan
* Heinikasta hommaamani No.4 stumppi
* Mungyo öljypastellit 36kpl setti
* Sekalainen valikoima papereita, joista olen koittanut hinta-laatusuhteeltaan mielyttävää löytää
* Musta Versa Finen muste Sinellistä
* ZIG Twin'n'Graphic akvarellitussit
* Tärpätti (ei sis. aromaattisia hiilivetyjä)
* Vesisäiliösivellin (kuretake)
* ZIG blender
Ainoa vikaostoni on ollut tähän mennessä suhteellisen ajattelematon munonpakkosaadanääväritnytheti-ostos, jolla en osaa tehdä niin yhtikäs mitään ZAg twin'n'graphic aquarellitussit. Reilusti kolmattakymmentä eri sävyistä kynää. Blender on ainoa jonka kanssa en näitä vielä ole käyttänyt. En osaa sävyttää tai levittää näitä ollenkaan ja oudokseltaan sävytkin ovat niin voimakkaita mm. vertailukuvassani käyttämässä tytössä, jolla pinkki paita.
Mutta varsinaiseen postausaiheeseeni.
Eilen tuli illalla vielä keramiikka kurssin jälkeen kokeiltua erilaisia muutamaan kuvaan öjlypastelleilla värittämistä kun sain äidiltäni tuon Derwentin stumpikin, jo kärsineen stumppini rinnalla käytettäväksi. Ja tällaisiä siitä sitten kymmenen jälkeen illalla aloitettuna syntyi.

Kuvan värittmiseen on käytetty Myngyon öljypastelleja, stumppia ja tärpättiä. Öljy ei kuulu mun suosikkeihini, saan tuolla jotenkin "väärän" sävyisiä, sellaisia vääristyneitä sävyjä noista väreistä kun sillä stumppaan. Noh, opetteluahan tämäkin tosin vielä on ü!

Ja tämä toinen Magnolia onnistuikin sitten paremmin, mutta opettelua opettelua opettelua vaatii vielä monen monta kertaa enennkuin tämä tekniikka on sellainen jolla voin hymyssä suin värittää kuvia.

Toinen kokeilu jonka tein jo hieman aiemmin oli erilaisten väritystarvikkeideni vertailu, hieman epäonnistunut kokeilu hätäisesti tehtynä, mutta tämä olisi aivan mieletön juttu värien oikeiden sävyjen löytämiseksi ja avuksi näin alkutekijöissä. Callen sivulla oli tästä mm. hyvä postaus. ja

1) ensimmäinen kuvan on väritetty öljypastelleilla stumpillä värittäen. Farkuissa on kolmea eri sävyä ja keskikohtaa on jätetty vaaleammaksi. Paidassa samoin kolmea eri sävyä, ja hiukset( nuo hiukset, nuo hiukset mitenhän ne saisi edes onnistumaan) kahdella sävyllä väritettynä.
Ensimmäisenä vaalein sävy reunoille, stumpattu, sitten tummempaa laajempiin varjostuksiin ja lopuksi tumminta likimmäksi varjojen aiheuttajaa.


2) Toinen varsin epäonnistunut väritys pelkillä akvarellitusseilla. Värit on valittu mahdollisimman lähelle kaikissa kolmessa värityskuvassa.
Samalla periaatteella väritetty tämäkin kuva, ensin vaaleimmalla värillä ja vesisäililöpensselillä levitetty, sitten keskisävyä laajempiin varjostuksiin ja tumminta ihan lähelle varjostuksen aiheuttajaa.

Huomaa että suoria viivoja tehdessä värit eivät niin kauniisti leviä kun esim. promarkereilla. Itse ainakin saan rumasti oikein tummaksi jäämään tuon kohdan johon levitän värin. En saa sitä vain leviämään nätisti. Mutta opetellaan ü.
3) ehdoton lempparini ovat tällähetkellä nämä ensihankintani leimailussa, edes ennen leimasinpalikkaa, eli derwent watercolor kynät. Näiden kanssa on kuin juhlissa olisi, tottelevat kivasti paperilla kuin paperilla. Tai sitten olen vain tehnyt sinun kaupat näiden kanssa jo. Eli vesisäiliösiveltimellä olen levittänyt ensin vaaleimman sävyn (jonka olen suoraan paperiin lisännyt) ja sitten tummempaan sävyä ottamalla suoraan kynän päästä väriä. Näin saa tarkemman värityksen pieniin nurkkakohtiin esim. kolmea sävyä kaikissa kohdissa jälleen käytetty.
Näissä tosin itseni harmiksi en saa tarpeeksi voimakkaita värejä vaan aina liian haalea ja valju tulos. Viisaammat voisivat antaa neuvoa ja neuvoja muutenkin kuvien elävöittämiseksi ja parantamiseksi värittämistä koskien. Onko Intenset voimakkaampi pingmenttisiä? Saako niillä tehtyä kauniisti liukuvia värejä kuten aquacoloreilla? Vai ´Jämähtävätkö helpommin siihen mihin on ensimmäisen vedon sivéltimen kanssa vetänyt?

***
Tällä paperilla tuo Versafine leviää jonkin verran (lue: aika paljon) stumpilla levitettäessä öljyväriä. Lieneekö syy sitten paperin liukkaus ettei muste ehdi kunnolla kuivumaan tällä. Vai tuo tärpätin käyttämiseni. Paulalta sain siis selityksen tummaan kuvaani, hänen koittaessaan öljypastelleja eilen kyläilyn yhteydessä.

Tässä vielä muutama kuvakokeilu eiliseltä vähän eri tyylillä väriä ottaen öljypastelleista:Kiitos Kirsikalle ja Jehkottarelle näistä kuvista!

Sekä Paulalle eilisestä! ja magnolioista. tytöt olivat aivan intona kyläilystäsi! Juttua riitti vielä kurssin jälkeenkin kun tulin kotiin kuinka oli Paulalla kivoja juttuja, kukkiakin on pitkin ja poikinn keräilty aamusta lähtien kun tytöt "hakivat omiaan" Ü matkatuliaisten merkeissä seuraavan kerran !

2 kommenttia:

  1. Kiitos itselles eilisestä. Tänään olen vähän väritellyt jo kuvia, mitä en tavallisesti tee etukäteen. Tavallisesti tulee väriteltyä vasta siinä kohtaa, kun tietää mihin tarkoitukseen kortti on menossa, mutta nyt oli pakko, kun oli noita uusia ihania kuvia.

    Hyvää matkaa,jos nyt ei tule oltua yhteydessä ennen sitä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos! Me jo väriteltiin vaikka kuinka, mulla on tapana tuossa olkkarissa "katsella" telkkaria ja väritellä :) Sormet retroista kipeenä ja kirjoittaminen kännykällä ei onnistu ollenkaa, saati kynän pitäminen kädessä. Mutta huomenn sitten XL painelemaan. Ihan kuin mun ei tarvitsisi pakata ja siivota ja valmistella muuto perhettä tänne jäämisessä ollenkaan :)

    VastaaPoista