Sivut

torstai 5. helmikuuta 2009

Lahja Elämälle! HAASTE!!

Eli sattuneesta syystä tämä aihe ja toiminta on lähellä sydäntäni.

Tiedän että tämä voi olla liian raskasta luettavaa, mutta pyydän teitä kuitenkin jaksamaan pienen hetken. Olen koettanut yksinkertaisesti kirjoittaa elinsiirrosta ja elinluovutus testamentista alla olevaan tekstiin.

On niin monta harhakäsitystä elinsiirroista ja elinte saajista jotta näin jälkeen vielä valtakunnallisen elinsiirtopäivän päätin ottaa kissan pöydälle. -oikaiskoon joku asioita jos puhun puuta heinää näin yöpuhdetyönä :)


Haastankin teidät blogini vierailijat haastamaan neljä blogituttavaanne ja sukulaistanne allekirjoittamaan elinluovutustestamentin.

***********************
Jokainen täysi-ikäinen voi täyttää itselleen elinluovutuskortin, joita saa muun muassa kaikista apteekeista (pitäisi saada) , terveyskeskuksista ja sairaalasta, sen voi myös veloituksetta tilata netistä. Elinluovutustestamentti antaa suostumuksesi elintesi ja kudostesi luovuttamiseen sitä eniten tarvitsevalle/tarvitseville.Yksi luovuttaja voi parhaassa tapauksessa auttaa yli viittä avuntarvitsijaa (myöhemmin tarvitsijoista), maksan (maailmalla tästä voi käyttää kolmelle tarvitsijalle ositus maksan), kaksi munuaista(kahdelle tarvitsijalle yksi) keuhkot, sydämen tai osia siitä mm. voidaan siirtää Suomessa tällä hetkellä. Myös kombinotuja siirtoja on Suomessa menestyksekkäästi tehty mm. sydän-keuhkosiirrännäinen 2008 sekä maksa-munuaissiirtoja (mm. nuorimmalle tyttärellemme)Elinsiirto tiimi etsii/tiedustelee koheita/kohtaista eri sairaaloista ja matkustaa luovutettavien elimien perässä, tuoden ne Helsinkiin Kirurgiseen sairaalaan tai lasten-ja nuorten sairaalaan josa pienemmille potilaille tehdään siirrot.Elimet yleisen harhakäsityksen mukaan saa alkoholisoituneet ja maksansa itse pilanneet potilaat. Näin ei kuitenkaan aina ole, synnynnäisiä munuais-ja maksa sekä sydän tauteja sairastavat ovat suurin ryhmä joka tarvitsee siirtoelimiä. Myös maksansa alkoholilla/lääkkeillä tuhonneet potilaat ovat osa tästä elinsiirtojonossa olevista potilaista.Elimet ohjataan niitä jonossa eniten tarvitsevalle ja sopivimmalle jonottajalle. Kudos-ja veriryhmän ollessa täsmäävät kutsutaan jonosta sopivimmat potilaat leikkauksen suorittavaan sairaalaan jossa tehdän monta koetta ja testiä ennen lopullisen siirtopäätöksen tekemistä.Siirron jälkeisen parhaan tuloksen saavuttamiseksi pitää siirrettävän elimen olla sopiva, niin koon kuin tyypitystenkin puolesta, ja potilaan kunnon hyvä jotta mahdolliset ongelmat olisi helpommin hoidettavissa.Siirron saanut henkilö joutuu lopun elämäänsä syömään immunosuppressiolääkkeitä, joilla pyritään oman elimistön hylkiminen vierasta elntä kohtaan minimoimaan mahdollisimman hyvin. Nykylääkityksellä tämä on onnistunut kiitettävästä ja vain muutamilla potilailla tulee niin pahaa hyljintää että sitä joudutaan hoitamaan sairaalassa pitkiäkin jaksoja tai potilas joutuu uudelleen elinsiirtojonoon.Elinsiirtojono on munuaisen kohdalla näinä päivinä noin vuosi ja maksan- sekä sydämen kohdalla hieman pidempi. Potilaan koko, muun muassa pienillä lapsilla, pidentää jonotusaikaa, samoin kuin infektiot ja ulkomaanmatkat. Joskus veriryhmä voi olla niin harvinainen että sen vuoksi joutuu potilas odottamaan useamman vuoden siirrännäisen saamista.


Elinsiirtojonossa olevan aika on pitkä ja raskas, munuaista odottavilla on suurimmalla osalla raskas dialyysivaihe, joko kotona suoritettava peritoneaalidialyysi tai useimmiten sairaalassa suoritettava hemodialyysi. Hoidot ovat rankkoja ja joillakin potilailla dilayysin aloitusajankohtaa on edeltänyt huonoja jaksoja jolloin turvotus ja huonovointisuus ovat olleet arkipäivää. kotona suoritettavaa dialyysiä varten ont ehtävä ernäisiä muutoksia ja saneerauksia, Siivousta on tehostettava ja kodin on oltava kliinisesti hoitoon kelpaava, joka tarkoittaa että dialyysiä varten on oltava käytännössä oma huone ja sen on oltava "steriili".

Kyseessä ollessa maksansiirto, on odottaminen vaativaa ja hoitokeinoja maksan toiminnan ylläpitämiseksi on hyvin vähän, Mars hoitom ruokavalio ja erilaiset dieetit eivät pidemmän päälle auta maksan elvyttämisessä, vaan tarvitaan maksansiirto kun potilalla ovat verikoearvot vielä kohtuulliset mm. kasvamisen , ravinnon imeytymisen, kutinan ja keltaisuuden sekä leikkauksessa vuotojen ekäisemiseksi ja tyrehdyttämiseksi.

Siirtojen jälkeen potilas käy sairaalassa elinsiirtokontrolleissa mahdollisten ongelmien seuraamiseksi ja ennenlta ehkäisemiseksi.

Omalla elinluovutustestamentillasi voit siis parantaa jollet monen, niin ainakin yhden ihmisen elämänlaatua ja mahdollistaa niin normaalin elämän kuin elinsiirron jälkeen vain on mahdollista. Nuorimmat siirron saaneet lapset ovat olleet puolenvuoden ikäisiä ja vanhimmat 70 yli.

****************************

Nyt jos koskaan on oikea aika tehdä elinluovutustestamentti, sillä luovutettavn elinten määrä on joka vuosi pudonnut huolestuttavasti . Suomessa elinluovutukseen liittyy salassapitovelvollisuus, joten luovuttajasta ei kukaan muu tiedä henkilötietoja tai sairaskertomusta kuolinsyineen kuin tiedon vastaanottava lääkäri, joka kutsuu potilaat sairaalaan jatkotutkimuksiin.

***************************

http://www.musili.fi/
http://www.heli.fi/
http://www.lahjaelamalle.net/

Edit: Tekstin saa kopioida omaan blogiinsa halutessaan.

9 kommenttia:

 1. Asiallinen ja koskettava kirjoitus. Itselläni on elintestamentti ollut jo monta vuotta ( kiitos siitä mieheni veljen vaimolle, joka on sairaanhoitaja).

  VastaaPoista
 2. Meillä elinten luovutuskortteja jaettiin ala-asteella jokaiselle ja omanikin olen täyttänyt, mutta radiossa sanoivat ettei siihen luovutukseen tarvita välttämättä edes korttia, riitää kun puhuu lähimmilleen asiasta että haluaa luovuttaa. Tietysti kortti on kätevä ja nopea tapa jos lhimmäisiä ei saada ajoissa kiinni. Itsekin mainostan asiaa vähän väliä ettei pääse keneltäkään unohtumaan. Tuota kouluissa jakoa suosittelen! Se oli tehokasta.

  VastaaPoista
 3. Saanko kopsata teksin blogiini? Itselläni on elintenluovutuskortti ollut jo vuosia(kenties vuosi kymmeniä) ja olen kanssasi samaa mieltä että kaikkien kannattaa täyttää kortti ja pitää se aina mukana!

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia haasteesta ja ilman muuta osallistun siihen. Todella hyvän tietopaketin olet kirjoittanut aiheesta!

  VastaaPoista
 5. Oman elinsiirtotestamenttini olen allekirjoittanut jo 18 vuotta sitten... kun siskolleni tehtiin ensimmäinen maksansiirto ja sen jälkeen hänelle on tehty niitä vielä kaksi lisää.
  Joten kaikki vaan joukolla allekirjoittamaan.

  En tiedä, että onko siskoni blogi sulle tuttu, hän kirjoittelee aika paljon näistä elinsiirtojuista blogissaan.
  http://jaakotar.vuodatus.net

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että olet nostanut asian esiin. Tänä vuonna on ollut normaalia vähemmän elinsiirtoja ja ikävää, jos joku siirtoelinten puutteen vuoksi menehtyy. Itse olen saanut kolme maksansiirtoa. Sairauteni alkoi raskaushepatoosista ja myöhemmin diagnotisoitiin PSC eli Primaari Sklerosoiva kolangiitti eli sappiteiden ahtautuma, joka johti sitten maksansiirtoon ja komplikaatiot johtivat uusintasiirtoihin. Ensimmäisestä siirrostani on pian kulunut 18 vuotta ja viimeisestä tulee myös tässä kuussa kuluneeksi 14 vuotta. Mielelläni kopioin tekstiäsi ja laitan haasteen eteenpäin blogini kautta ja haastan neljä blogilukijaani mukaan. Kiitos vielä, että jaat tätä tietoa. Tuohon sivupalkkiin voit liittää halutessasi elinluovutuskorttilinkin Musilin sivulle, kuten itsellänikin on. :) Jaksuja teille!

  VastaaPoista
 7. Aivan älyttömän hyvä haaste! Itselläni on ollut kortti taskussa parikymmentä vuotta ja olin n. 14 kun sen allekirjoitin. Olen myös ilmoittanut suullisesti tahdostani läheisilleni. Laitan haasteen blogiini kunhan kerkeän sitä päivittämään.

  VastaaPoista
 8. Minullakin luovutustestamentti ollut jo kohta 20-vuotta. Samoin olen kuulunut yli 20-vuotta luuydinluovuttaja rekisteriin, ei vain ole koskaan sattunut kohdalleni, että pääsisin luovuttamaan ( siis luuydintä). Tuon elintenkuovutuksenkin voivat omaiset kieltää, vaikka elintenluovutuskortti olisikin ja vaikka potilaspapereissa olisi merkintä. Meillä kyllä perhe tietää tahtoni ja varmasti tulevat toimimaan sen mukaisesti.

  VastaaPoista
 9. Mitäpä niitä elimiä hautaan vie jos voi pelastaa monen muun elämän. Nykyisin kriteerit joille elimet annetaan on tiukat. Esim; alkoholistit eivät saa elimiä vaan ne annetaan niille jotka todella niitä tarvitsevat.

  VastaaPoista